محافظت از ریشه های فرش از نکات اساسی میباشد و اگر به خوبی مراقبت نشوند زودتر دچار پوسیدگی و پارگی میشوند و در معرض آلودگی قرار میگیرند . فرش یکی از مهم ترین اجزای تزئینی منزل است و با توجه به گرانی انواع فرش ها، مراقبت از آنها بیشتر از قبل دارای اهمیت است .
درباره ریشه فرش باید بگوییم که انتهایی ترین قسمت فرش است که به شکل نخ های سفید یا کرم رنگ هستند. ریشه فرش ها دارای شکل های متفاوتی مانند ریشه های ساده، گره دار، زنجیری و توری هستند. فرقی ندارد که شکل ریشه چگونه باشد چون در هر صورت محافظت از آن از اهمیت بالایی برخوردار است . ریشه ها فقط جنبه زیبایی و تزئینی بودن ندارند بلکه یکی از ارکان اصلی فرش هستند و به واسطه رفت و آمدها شکل نامنظم و نامرتبی به خود میگیرند .
دلایل مهم برای محافظت کردن از ریشه فرش ها :
1- نگهداری و محافظت از ریشه فرش از آسیب دیدن بقیه قسمت های فرش جلوگیری میکند.
2- محافظت و نگهداری از ریشه موجب کثیفی کمتر فرش میشود .
3- باعث جلوگیری از خرابی و از جا درآمدن ریشه فرش میشود .
4- با محافظت و نگهداری از ریشه قیمت فرش تغییری نکرده و ارزش خود را حفظ میکند .
5- باعث میشود ریشه ها شکل اولیه خود را حفظ کرده و حالت نامرتبی پیدا نکنند .
روش های نگهداری از ریشه های فرش
محافظت از ریشه های فرش با چسب پهن : قطعا این مورد را در منازل دوست و آشنا مشاهده کرده اید . این روش از پایه اشتباه بوده و شاید در ظاهر از ریشه مراقبت کند ولی مشکلات بیشتری را برای ریشه ها به وجود می آورد .
یکی از این مشکلات این است که به مرور زمان و بیشتر شدن رفت و آمدها چسب ها دیگر قدرت چسبندگی نداشته و باید به صورت مرتب عوض شوند و این تعویض مداوم چسب ها موجب ضعیف شدن ریشه فرش و کنده شدن آن به مرور زمان میگردد . همچنین اثر چسبندگی نیز به این راحتی ها از بین نمی رود . در ساخت چسب از مواد شیمیایی مختلفی استفاده میشود و در مدت طولانی سبب آسیب جدی به ریشه فرش میشود.
گره زدن ریشه های فرش :
این کار یکی از بهترین روش ها است . ولی باید توجه کنید که انجام این کار را به زمانی که تازه فرش را خریداری کرده اید موکول کنید . گره زدن موجب شده ریشه ها خراب نشده و در زمان جارو کشیدن ریشه ها سست نشود . این کار کمی تخصصی است و باید به روش درستی انجام شود و یادتان نرود که این کار را به متخصص فرش بسپارید .
گره زدن فرش سه روش دارد که عبارتند از :
1- گره نخودی : در این روش نیاز است که طول ریشه ها بلندتر از حد معمول باشد تا بتوان از این نوع گره استفاده کرد .
2- گره زنجیری : این مدل گره زدن از لحاظ زیبایی طرفداران بیشتری داشته و ریشه فرش باید کمی بلند باشد و برای ریشه های کوتاه کاربرد ندارد .
3- دوگره : این روش که موجب محکم شدن ریشه میشود . در این روش نیاز است که تا انتهای ریشه گره زدن ادامه پیدا کند که همین موضوع استحکام ریشه را تضمین میکند .
استفاده از کاور ریشه برای استحکام بیشتر :
این روش یکی دیگر از کارهایی است که میتوان برای نگهداری از ریشه ها انجام داد . در ساخت این کاورهای مخصوص از چسب و مواد شیمیایی استفاده نشده و این کاورها به راحتی روی فرش محکم میشود و از نامرتبی و آلودگی در امان می مانند .
کاور ریشه به دلیل محافظت کلی از ریشه از پوسیدگی آن نیز جلوگیری میکند چون موجب عبور هوای آزاد میشود . برای نتیجه بهتر در این روش بهتر است سالیانه این کاورها با کاورهای نو تعویض شوند . البته به هنگام خرید کاور باید به جنس آن نیز توجه کرد . همچنین این کاورها قیمت مناسبی داشته و میتوانید آن را از فروشگاه ها و نمایندگی های فرش خریداری کنید . این کاورها دارای اندازه های استانداری نیز هستند .
کاورهایی با انواع مختلفی در بازار موجود است که شامل :
کاور توری : این کاور بهترین نوع کاور در بازار است . به دلیل توری بودن باعث جریان هوای آزاد شده و از رطوبت و آلودگی جلوگیری میکند .
کاور پلاستیکی : این مدل دو نوع چسب دار و بدون چسب دارند که بهتر است که نوع بدون چسب آن تهیه گردد .
کاور پارچه ای : این مدل به دلیل تنوع رنگی کمتر از استقبال کمتری روبرو شده است .
مزایای استفاده از کاور ریشه چیست ؟
- ایجاد جلوه ای منظم و زیبا
- سالم و تمیز ماندن ریشه ها
- بالا رفتن عمر ریشه های فرش
- صرفه جویی در هزینه های تعمیر ریشه ها
معایب استفاده از کاور ریشه چیست ؟
- پوسیدگی ریشه ها در اثر تعویض نکردن به موقع کاورهای پلاستیکی
- جنس پلاستیکی کاورها
لفافه دوزی : یکی از روش های مرسوم نگهداری از ریشه لفافه دوزی است که از قدیم مورد توجه صنعت فرش در ایران بوده است . جنس لفافه ها نیز متقال یا کتان است . در این روش ابتدا ریشه ها به صورت منظم تا کرده و داخل پارچه هایی از جنس متقال یا کتان قرار می دهند . سپس از طرفین پارچه را به ابتدای فرش متصل می کنند . در این روش از وارد شدن و پیدا شدن مشکلات شیمیایی و فیزیکی به ریشه های فرش جلوگیری می شود .
از مزایای این روش تمیز بودن ریشه فرش و ایجاد زیبایی بصری و مقرون به صرفه بودن آن است .
از معایب این روش نیز میتوان به پنهان بودن ریشه فرش و ایجاد قسمت های ناهماهنگ در دو طرف فرش اشاره کرد .
حتما باید به این نکات توجه کنید که یک سری از موارد به ریشه و بافت فرش آسیب جدی وارد میکند و صدمات جبران ناپذیری را به وجود می آورد.
از عواملی که باعث این صدمات میشود میتوان به خیسی و رطوبت، سوختگی و پارگی، استفاده از چسب و شستشوی غیر اصولی اشاره کرد .
هر چند وقت یکبار ریشه های فرش را شستشو دهید تا باعث افزایش عمر و زیبایی هرچه بیشتر ریشه ها شوید . اگر ریشه ها دچار مشکلاتی شد در اسرع وقت برای ترمیم آن اقدامات لازم را انجام دهید .
برای اطلاعات بیشتر در خصوص خرید فرش میتوانید به شعبات فرش ماهریس مراجعه نمایید .